The Belgian Swingjazz Orchestra (10 musici) brengt Belgische jazz van tussen de twee wereldoorlogen en tot iets erna. Met heel af en toe een anachronistisch muzikaal knipoogje.

Johan zette met deskundige hulp van wijlen Albert Michiels en wijlen Robert Pernet (beiden eminente, gepassioneerde kenners van de oudere Belgische jazz) een project op poten rond de Belgische Swingjazz vanaf 1927 tot 1957. Als Musical Director staat hij in voor het opzoeken en de keuze van de stukken, het schrijven van gebeurlijke arrangementen en/of het aanpassingen ervan, het gebeurlijk dirigeren, meespelen, en presenteren.

The Belgian Swingjazz Orchestra brengt muziek van Belgische musici/componisten als Peter Packay, Fud Candrix, Frank Engelen, Stan Brenders, David Bee, Gus Deloof, Robert De Kers, Jean Omer, Django Reinhardt(toch ook een beetje Belg, nietwaar?), Ivon De Bie, Jean Delahaut, e.a.

De vroegste werken referen aan de Dixielandjazz die vanaf het tweede decennium van de 20e Eeuw in Engeland en Europa aanspoelt, en waar ook Belgische muzikanten gretig opspringen. Daarna worden boogie-woogie, en de swingjazz (in kleinere en grote ensembles) aandachtig gevolgd in de jaren '30 en '40., evenals de opkomst van de bebop, die hier en daar in het swingspel en de swingarrangementen binnensluipt. De opkomst van de r&r (rock&roll) in de jaren '50 probeert men te bezweren door zelf boogie- achtige stukken te brengen.

Dit ensemble permitteert het zich ook om 1 stuk ("Sweeping The Floor"/"En Balayant Le Parquet" van componisten F.Candrix&G.Deloof) te herinterpreteren in het cool-ideoom, en zelfs in het avantgardistische component van het hard-bopideoom.

Om te tonen hoe veeltalig deze muziek kan zijn. Ondanks het feit dat de meeste musici uit dit kollektief vooral bekend zijn om hun bijdragen aan de moderne jazzvormen, speelt iedereen van dit ensemble "zittend op het puntje van hun stoel". Mits met inleveringsvermogen en overtuiging gespeeld, is de gebrachte muziek swingend en avontuurlijk! En dus zeker niet gedateerd.

Het concert kan gekoppeld worden aan een lezing door Johan Vandendriessche over de Belgische jazz tijdens het Interbellum, wat o.m. gebeurde in het Conservatorium van Brussel,in het Muziek Instrumenten Museum te Brussel, en in CC De Boogaert te Sint-Truiden.